Къпиновски манастир

По пътя на възраждането

kapinovski-man

Маршрут:Нова Загора – Къпиновски м-р – В. Търново– Нова Загора

Дата: 08.07.2018г.

Цена: 18лв./15лв. за чл. на ТA

Отпътуване от Нова Загора в 07:00 часа посока Велико Търново – един от най-старите градове в страната, като историята му датира отпреди повече от пет хилядолетия, за което свидетелстват археологическите разкопки. Разцветът на Велико Търново се свързва с периода на Второто българско царство (1185 г. – 1393 г.). Разглеждане паркът с миниатюри ,Търновград-духът на хилядолетна България‘‘.Във Велико Търново е първият по рода си в България парк музей с напълно реални миниатюри на знакови забележителности и обекти от цялата страна.Той ще се простира на площ около 15 декара в непосредствена близост до крепостта Царевец,под Балдуиновата кула.Изградени са 80 макета в мащаб 1:25 на знакови исторически и природни забележителности от България..

Посещение на средновековната крепост Царевец, разположена на едноименния връх, заобиколен от три страни от р. Янтра. Разкопките показват, че Царевец, макар и опасан от крепостна стена, не е бил затворена крепост, а истински средновековен град, в центъра на който се е издигал дворецът, църквата „Св. Петка”, множество жилищни и стопански сгради, водохранилища и бойни кули. Следва посещенеи на Самоводската Чаршия. Днес Самоводската чаршия продължава да пази духа, традициите и романтиката на Възраждането. Сега там работят различни занаятчийски работилници – грънчарска, оръжейна, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, тъкачница, иконописно ателие, фотографчийница, кафене, работилница за приготвяне на кадаиф и фурна на площад „Самоводска чаршия“, както и много сувенирни магазини и малки художествени галерии. Свободно време по самоводската чершия до 14:30

Отпътуване за Къпиновския манастир.

Къпиновския манастир, който е обявен за художествен паметник на културата. В манастира е намерен триптих – поменик от 1700 г., който се съхранява в Археологическия музей в София. От ХVІІІ в. са запазени олтарни двери и резбен фриз. На иконостаса в главната църква и извън него посетителите могат да видят много интересни икони.

Релаксираща пауза в района на къмпинга.

Ок. 17:30 отпътуване за Нова Загора. Пристигане вечерта.

Цената Включва:

  • Транспорт с лицензиран автобус
  • Водач от фирмата през цялото пътуване
  • Туристическа застраховка

Цената НЕ Включва:

  • Входни такси на обектите

Разходи от личен характер

Leave a Comment

one × five =