ЗВУК И СВЕТЛИНА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Маршрут:   Нова Загора – Дряновски манастир-пещера Бачо Киро -Велико Търново- Нова Загора

Дата:19.06.2021г.

Цена:19.00лв./16.00лв. за чл. на ТA

„Звук и Светлина” е гръмотевично, невероятно машабно светлинно представление, представящо драматичната история на Втората Българска държава чрез камбанен звън, специално написана музика и потоци от прожектори, преливащи един в друг. Подобни представления могат да се наблюдават най-много на още 5 места в света.

Отпътуване от Раднево в 07:30ч.,Нова Загора в 08:00 ч,Твардица 08:30ч.  посока Дряново. Посещение на Дряновски манастир „Св.Архангел Михаил”, основан по време на Втората Българска държава. Манастирът е един от центровете за подготовка на Априлското въстание, след избухването му е опожарен и разрушен. Възобновен е през 1880г., а през 1897г. е издигнат и паметник-костница на загиналите въстаници.Свободно време.

Посещение на пещерата „Бачо Киро”– Пещерата е разположена на 300 m западно от Дряновския манастир. През 1940 г. пещерата е кръстена в чест на героя от Априлското въстание – Бачо Киро.Свободно време.

Отпътуване посока Велико Търново болярския град, където е обявена независимостта на България. Единственият град, който два пъти е столица на България – по време на Второто българско царство /1185-1393/ и след освобождението от Османско иго /1878-1879/. През 1879г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947г.

Посещение на МИНИ БЪЛГАРИЯ– паркът с миниатюри, Търновград-духът на хилядолетна България‘‘.Във Велико Търново е първият по рода си в България парк музей с напълно реални миниатюри на знакови забележителности и обекти от цялата страна.

Посещение Музея Затвор. В килиите на Търновския затвор Левски е прекарал няколко от последните си дни преди да го отведат в София и да го обесят. Сградата е изградена изцяло от камък, с дебелина на стените близо 1 м. и има два вътрешни двора, оградени от високи зидове. В единия е извършвано оковаването на затворниците, а другият е бил предназначен за разходки. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. В помещението за мъчения са представени уредите, с които са извършвани инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания. В коридора на първия етаж върху табла са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор. Освен Васил Левски, в Търновския затвор са лежали Филип Тотю, Стефан Караджа, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев, Тодор Кирков и др.

Посещение на Крепостта Царевец – разположен в източния край на града и опасан от всички страни от водите на река Янтра. Непосредствено до него лежи хълма Трапезица с разкрити основи на 17 църкви, а между тях се е сгушила живописната Асенова махала, с църквите „Св. Димитър“, “Св. Четиридесет мъченици”, “Св. Апостоли Петър и Павел”, “Св. Георги” и “Успение на Пресвета Богородица”, както и Владишкия мост.

 Посещение на Музей на илюзиите . “Музеят на илюзиите във В. Търново преобръща представите за реалността и разколебава доверието в собствените очи. Искаш ли да си като Алиса – ту малък, ту голям? Да попаднеш в огледален свят? Да преодолееш гравитацията?Близо 90 оптични и физични илюзии ще впечатляват посетителите на новия уникален Музей на илюзиите. Той предлага холограми, 3D картини, левитиращо кълбо, обърната стая, джедайско място, стая на Еймс, банков трезор, макова плантация и много други забавления.Това е първият такъв изцяло български музей. Свободно време за обяд.

Вечерта ще имате възможност  да се насладите на уникалното светлинно шоу „Звук и Светлина” което започва в 21:45ч

След края на шоуто отпътуване за Нова Загора и пристигане късно през нощта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

Транспорт с туристически автобус

Посещения на обектите по описаната туристическа програма

Водач от фирмата

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

Входни такси за музеи и обекти, включени в програмата,

Вход Архитектурно-исторически резерват „Царевец““  – 6, 00 лв за възрастни, 2,00 лв за учащи

Вход за  Музей „Затвор“ – 6,00 лв за възрастни, 2,00 лв за  учащи, безплатно – деца до 7 години

Входни такси на обектите- Миниатюри България-5лв. пенсионери,10лв.редовен

Музеят на илюзиите-9лв пенсионери и ученици,12лв-редовен

За справки :

Нова Загора – офисът на „Загора Транс-ДД“ на ул.Васил Левски №67A

тел: 0885 888 871      

 

Pin It on Pinterest